De snelheid van je website is belangrijk voor je bezoekers en voor de zoekmachines. Een bezoeker wil geen trage website en kan je website verlaten als het laden te lang duurt. Google wil goede zoekresultaten tonen en houdt daarom ook rekening met de laadtijd van je website.
Twee handige tools die ik gebruik bij het meten van de laadtijd van mijn website(s)
- Pingdom tools
- Pagespeed insights voor Chrome
De snelheid van je website meten met Pingdom tools
De snelheid van je website meten is heel eenvoudig met Pingdom Tools. Ga hiervoor naar tools.pingdom.com en typ de gewenste url in. Je krijgt dan o.a. een waardering, de laadtijd van de website en de paginagrootte te zien. Bij de settings kun je nog kiezen of je wilt dat vanaf een bepaalde locatie getest wordt. Als je hoofdzakelijk Nederlandse bezoekers op je website hebt, zou ik hier kiezen voor Amsterdam, Netherlands
Onder het beknopte overzicht staat een hele lijst met alle bestanden die geladen worden bij het bezoeken van de website. Door te sorteren op bestandsgrootte kun je meteen zien wat de grote bestanden zijn die zorgen voor een eventuele lange laadtijd van de website. Van deze bestanden kun je nagaan of ze echt nodig zijn voor de website en of de bestanden echt zo groot moeten zijn. Vooral bij afbeeldingen zie je vaak dat ze onnodig groot zijn en niet geoptimaliseerd voor het web.
De snelheid van je website meten met PageSpeed Insights voor Chrome
Een andere handige tool om de snelheid van je website te meten is PageSpeed Insights (by Google) voor Chrome. Dit is een extensie voor Chrome. Na het installeren van de extensie is deze beschikbaar in Chrome via Extra – Hulpprogramma’s voor ontwikkelaars.
Door hier PageSpeed te kiezen en dan op de button Analyseren te klikken, wordt de website die je op dat moment bezoekt geanalyseerd. Het mooie van deze tool is dat een aantal punten wordt genoemd die je kunt verbeteren om de snelheid van je website te verbeteren.
Eén van de punten die je op veel websites tegenkomt is dat het werkelijke formaat van de afbeeldingen groter is dan de weergave op de website. Hierdoor is de laadtijd van de website onnodig lang en dat is zonde. Zorg er altijd voor dat het formaat van de afbeeldingen die je upload niet groter is dan het formaat dat je op de website gebruikt.
Door je website af en toe eens onder de loep te nemen met één van deze tools (of beide), voorkom je dat de laadtijd van je website onnodig lang is en kun je de snelheid van je website verbeteren.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.